Skal du reise i sommer? Pass godt på katten!

Sommer og ferie betyr ikke bare glede for alle katter.

Dessverre er sommeren høysesong for folk som forsøker å kvitte seg med sine katter. Noen blir forlatt til seg selv fordi familien skal på tur, mens andre bare blir dumpet.  Hver sommer kommer alle skrekkhistoriene om katter som blir funnet og Dyrebeskyttelsen opplever et enormt press.

Tips og råd
En voksen katt må aldri forlates over flere dager. Katter er avhengige av daglig mat og stell, i tillegg til den sosiale kontakten med mennesker. Selv om det er sommer og pent vær, greier de seg ikke ute i naturen alene over mange dager.

Med litt bedre planlegging kan også katten få det bra. Her er noen tips og råd til hva katteeiere kan gjøre slik at ferieturen blir bra for alle familiemedlemmer.

 • Kattepensjonat
  Planlegg ferien – også for katten. Det er for sent å tenke på katten dagen før du skal reise. Det finnes flere tilbud hvor katten kan bo mens familien er på ferie. Både et kattepensjonat eller et kattehotell kan være gode alternativer. Planlegg i god tid og bestill plass til katten din.
 • Kattepass
  Katter liker best å være hjemme i kjente omgivelser og er ikke så glade i å reise på tur. De senere årene har det kommet flere alternativer som tilbyr profesjonell kattepass hjemme hos katten.

  Alternativt kan man avtale med en god nabo slik at katten får daglig mat og oppfølging. Det er en fordel om katten kjenner naboen. Katten bør uansett være voksen før man forlater den. Selv om katten får daglig tilsyn trenger de erfaring med å være alene over flere dager.

 • Katteluke
  Avtaler du med naboen å passe katten, kan en katteluke være en god idé. Da kan katten gå ut og inn som den vil, samtidig som den får mat og den oppmerksomheten den trenger fra naboen. Men katten bør læres opp til å bruke katteluken i god tid før ferieturen starter.
 • Ha med katten på ferie
  Å ha med katten på tur kan gjøre katten stresset. Katter er sårbare for miljøendringer og den kan stikke av mens du er på hytta. Men det er mange som har gode erfaringer med å ha med katten på hyttetur. Ha katten i kattebånd og la den bli kjent med området. I starten bør du være sammen med katten til den føler seg trygg med de nye omgivelsene.

  Det er også viktig at katten er ID-merket. Kommer den på avveie uten ID-merking, er det små muligheter å få katten tilbake.

 • Biltur og kattebur
  Katter liker sjelden å være i bevegelse og enhver form for transport kan bli en utfordring, enten det er bil, tog eller båt. Katter bør derfor vennes til bilturer fra den er liten. Katteburet kan med fordel settes frem noen dager i forveien, slik at katten blir vant til det.
 • Bli hjemme
  Har man ikke råd til å få pass til katten så bør man la være å dra på ferie eller la være å anskaffe kjæledyr. Katter klarer seg ikke alene ute i naturen og er avhengige av å bli tatt godt vare på – hver eneste dag. Å sette ut mat er ingen garanti for at din katt får i seg maten gjennom en hel ferie.

 Lik oss på Facebook