Katteraser: Fakta om ragdoll

Få katter slapper mer av enn katterasen ragdoll.

Katterasen har faktisk fått sitt navn fordi de er så avslappet og gjør så lite motstand når man løfter de. Da slapper de av i alle muskler og gir seg fullstendig hen, nærmest som en filledukke. Derav det engelske navnet ragdoll som betyr filledukke.

Opprinnelse
Dette er en forholdsvis ung katterase som har sin opprinnelse fra California i USA tidlig på 1960-tallet. Ann Baker var perseroppretter og ønsket å utvikle en stor og middels langhåret katt med et avslappet vesen. Og det lykkes hun med. Ragdoll ble meget raskt en populær katt.

Ragdoll er en sosial og familiekjær katt.

Utseende
Ragdoll-katter har en svært silkemyk pels og er lett gjenkjennelige med sine karakteristiske lyseblå og ovale øyne. Alle blir født med blå øyne, men noen endrer øyefarge i voksen alder. De er ofte hvite og kremfarget i pelsen, men har også andre farger. Fargene er de samme som hos katterasen Hellig Birma. På deler av pelsen har de punktområder med mørkere farge som utvikler seg med årene, blant annet i ansiktet. Halen er lang og buskete.

I likhet med Maine Coon er Ragdoll en stor og kraftig katterase. Hankattene kan bli 6-9 kilo, mens hunkattene blir noe mindre med sine 4-5 kilo . Det går flere år før en ragdoll når voksen alder, normalt tar det tre-fire år før de har vokst fra seg. De vokser gjerne litt i rykk og napp.

Adferd
En ragdoll er svært menneskekjær og har et rolig og behagelig lynne. De er av natur svært tillitsfulle, noe man bør være obs på når de er ute. De passer godt i barnefamilier og går godt overens med andre kjæledyr. Katterasen er flink til å tilpasse seg og kan fungere bra som innekatt, men den liker seg ikke store deler av dagen alene.

Ragdoll er en sosial katt som liker å ha andre rundt seg og oppsøker nærhet. De følger deg ofte rundt i huset. Men den kan foretrekke å sove på gulvet eller ved siden av sine kjære, fremfor i fanget. Ragdoll er en nysgjerrig katterase som lærer raskt. De skjønner fort ut av hva som er familiens husordensregler.

I videoen under kan de se noen eksempler på kjennetegn ved katterasen ragdoll.



Lik oss på Facebook